Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avansat, după ședința de Guvern din această săptămână, ideea introducerii unor stimulente financiare salariale în funcție de performanțele fiecărui cadru didactic. Referitor la nemulțumirile din rândul cadrelor didactice referitoare la neplata majorărilor salariale în acest an, ministrul Cîmpeanu a spus că, în acest moment, există alte urgențe, cum ar fi buna funcționare a școlilor din toată țara. “Cadrele didactice din România merită, cu siguranță, un regim motivant de salarizare. Pe de altă parte, există, așa cum bine ați precizat, și o lege a salarizării. În același timp, aș vrea să vă spun că, în costul standard per elev, care are o componentă destinată salariilor, această componentă, în ultimii 4 ani, din 2016 până în 2020, s-a dublat: de la 3.024 de lei – componenta destinată salariilor în 2016, la 6.111 lei – componenta destinată salariilor în 2020. În același timp, componenta destinată tuturor cheltuielilor de funcționare a școlilor, cheltuieli materiale, de la energie electrică, alimentare cu apă curentă, acolo unde există, încălzire, foarte important, pe timp de iarnă, cheltuieli cu substanțe de igienă, cheltuieli, mai nou, cu substanțe de protecție anti-Covid, cheltuieli de pregătire profesională, multe alte cheltuieli, în 2016 erau 321 lei per elev, acum sunt 387 de lei per elev. Deci, din punctul meu de vedere, asum această declarație, urgența este o creștere semnificativă a costului standard per elev pentru ca școlile din România să poată funcționa, fără să neglijăm componenta de creșteri salariale. Există posibilitatea, o să discutăm cu miniștrii de resort și cu primul ministru, să introducem poate o componentă salarială de motivare în funcție de performanță, prin Programul național de redresare și reziliență, spre exemplu. Există multiple variante, le analizăm cu toată atenția, știind că profesorii din România au făcut față cât se poate de bine, în condițiile în care sisteme de educație mai avansate, recunoscute ca fiind mai avansate decât cel din România, au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică. În România, cadrele didactice au făcut eforturi fiecare cum s-a priceput mai bine pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci, există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație”, a declarat ministrul Educației la finalul ședinței de Guvern.
Cum vrei sa faci diferentierea intre profesori atata vreme cat unii predau in scoli de top (gen CNS), iar altii in scoli de comuna? Cei din urma nu vor avea niciodata copii olimpici nationali. Sa nu uitam ca profesorii lucreaza cu “materialul clientului” (materia cenusie), or nu poti face din rahat bici. Vrei sa aplici alta masura pentru dascali, dupa ce toate majorarile din sistemul bugetar (triplarea din administratia publlica sau cresterile din sanatate, etc) s-a facut otova, la toata lumea la fel.
aha ….decii din cauza de performanta profesoara de istorie de la CNS Fort Corina are salariu de 11000 pe luna !!! si una mai performanta profesoara de romana Tuduce Ioana cu 12000 lei pe luna ….